1800-LUVUN RAUTAMAILAT

Viimeksi päivitetty 13.6.2005 klo 19:30

Tässä osastossa on rautamailoja, jotka ovat 1800-luvun puolelta tai aivan 1900-luvun alusta. 1800-luvulla rautamailoissa oli smooth face eli niiden lyöntipinta oli sileä. Erilaiset urat, pisteet tai muut merkinnät lyöntipintoihin otettiin käyttöön vuosisadan vaihteen paikkeilla. Joihinkin vanhoihin mailoihin lisättiin merkinnät myöhemmin.

Siirtymä vanhasta tavasta uuteen ei tietenkään ollut jyrkkä vaan liukuva. Siksi jotkut näistä mailoista on tehty 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Vuosilukua tärkeämpänä kriteerinä pidän lavan kuviointia.

Päivitän tähän osastoon lisää mailoja aivan lähipäivinä. Poikkea uudelleen.

 

John Gray cleek

John Gray cleek. John Gray oli ensimmäinen seppä, joka alkoi merkitä tekemänsä lavat omalla nimellään. Hän työskenteli noin 1850 alkaen Prestwickissä samaan aikaan Old Tom Morrisin kanssa. Mailassa on sileä lyöntipinta, niin kuin kaikissa tuon aikakauden mailoissa. Tämä maila ei välttämättä ole aito Gray, hänen mailojansa on väärennetty jonkin verran. Jos maila on aito, se on 1860-luvulta. Lapa on tyypillinen cleek-lapa, pitkänomainen, hieman kärkeä kohti levenevä.
Aidon arvo on tuhansia euroja, väärennöksen arvo satoja euroja.

 

Forgan POWF cleek

Robert Forgan cleek. Aikainen Forganin tekemä rautamaila. Forgan oli yksi merkittävimmistä mailantekijöistä. Hän toimi vuosina 1852-1900. Vuonna 1881 hän otti poikansa mukaan firmaan ja sen nimeksi tuli tällöin Forgan&Son. Mailan on myynyt Wagle&Co Bombayssa, Intiassa. Se oli merkittävä urheiluvälinekauppa siellä. Golf vietiin Intiaan jo 1829 kun Calcuttaan perustettiin klubi. Bombayhyn perustettiin klubi 1842. Forgan käytti lavassa olevaa merkkiä 1865-1901. Merkin käyttöoikeuden hän sai toimitettua Walesin prinssille mailat. Maila on tyypillinen 1800-luvun cleek, pitkä holkki viittaa siihen, että kyse on melko varhaisesta mailasta. Maila on 1880-luvulta.
Arvo noin 300 €.

 

Carruthers cleek

Carruthers patent iron. Thomas Carruthers patentoi vuonna 1891 uudenlaisen tavan kiinnittää mailan lapa varteen. Patentin mukaan varrelle porataan reikä holkin läpi. Samalla holkki lyheni ja painopiste siirtyi alaspäin. Tässä mailassa patentti näkyy hyvin. Carruthersin lavat teki yleensä James Anderson. Tässä mailassa on suunnilleen cleekin lofti. Cleekiksi siinä on kuitenkin aivan liian lyhyt varsi, joten se lienee lyhennetty myöhemmin juniorikäyttöön. Maila on 1800-luvun lopusta.
Arvo noin 300 €.

 

Carruthers putteri

Carruthers putteri. Maila on Thomas Carruthersin 1892 vuodelta olevan patentin mukaan toteutettu putteri. Siinä on patentin mukaan erittäin lyhyt holkki, vain noin 4 senttiä lavan yläreunasta. Lisäksi holkin reikä on porattu läpi asti. Näin painopiste on saatu todella alas. Lavassa on lisäksi Park-mallinen taitos tarkoituksena siirtää osumakohta taaemmaksi. Lavan on takonut James Anderson Anstrutherista ja koonnut itse Thomas Carruthers. Lapa on ns. concentric mallinen, mallin loi George Forrester vuonna 1890. Näin tässä mailassa yhdistyy kolme merkittävää patenttia 1890-luvun alusta. Maila on noin vuodelta 1895.
Arvo noin 250 €.

 

Willie Park mashie

Willie Park mashie.Mailan on tehnyt Willie Park Jr. Yli-innokas caddie on hinkannut leimat melkein näkymättömiin. Willie Park oli kotoisin Musselburghista ja oli yksi merkittävimmistä golfvaikuttajista aikoinaan. Kahden Open-voiton lisäksi hän teki useita merkittäviä mailakeksintöjä 1890-luvulla, kirjoitti ensimmäisenä suurpelaajana kaksi golfin opaskirjaa ja suunnitteli yhteensä 170 kenttää eri puolille maailmaa. Maila on tyypillinen 1800-luvun lopun deep face mashie jossa on lyhyt, korotettu lapa. Mailassa näkyy myös heikosti jälkikäteen tehdyt lyöntipinnan urat. Maila on vuosisadan vaihteen paikkeilta.
Arvo noin 120 €.

 

MacGregor lofting iron

MacGregor lofting iron. Mailan on tehnyt amerikkalainen MacGregor, Dayton, Ohio. Firma aloitti vuosisadan vaihteessa ja tässä mailassa käytetty apila-merkki on heidän ensimmäinen merkkinsä. Mailassa on ns. concentric back, painopista on keskitetty lavan alaosaan, keskelle. Mallin keksi George Forrester 1890. Mailan lyöntipinta on sileä. Lyöntipinnan kuviointi otettiin käyttöön vuosisadan vaihteessa ja alle kymmenessä vuodessa se syrjäytti sileän lyöntipinnan kokonaan. Maila on vuoden 1900 paikkeilta.
Arvo noin 120 €.

 

Tom Stewart iron

T. Stewart iron. Mailan lavan on takonut kuuluisin kaikista, Thomas Stewart. aikanaan Stewartin mailoilla pelasivat sellaiset suuruudet kuin Old Tom Morris ja Robert T. Jones, samoin James Braid, Harry Vardon, Sandy Herd ja Freddie Tait. Stewartin kuuluisa savipiippu-merkki näkyy lavassa hyvin. Merkki on ajalta ennen 1904 koska siitä puuttuu maininta rekisteröinnistä. Lisäksi lapaa on leimattu T.Stewart, maker, StAndrews. Tämä viittaa siihen, että hän myös kokosi ja myi mailan, ei pelkästään takonut lapaa niin kuin useimmiten. Mailassa on sileä lyöntipinta, smooth face, mikä oli sääntö 1800-luvulla. 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä otettiin käyttöön urat ja muut merkinnät lyöntipinnassa. Maila on ajalta noin 1900.
Arvo noin 110 €.

 

Gibson driving mashie

Gibson driving mashie. Lavan tehnyt kuuluisa William Gibson. Hänen tähti-merkkinsä oli aikanaan laadun tae. Gibsonin liiketoiminta kattoi koko maailman, hän toimitti lapoja kaikkialle. Tämän mailan on koonnut Uudessa Seelannissa yrity nimeltä H.E.Partridge&Co. Maila on jotain muuta metallia kuin yleisesti käytetyt teräs tai ruostumaton teräs. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa etsittiin erilaisia ruostumattomia vaihtoehtoja teräkselle. Maila saattaa olla ns. monel-metallia (67% nikkeliä, 28% messinkiä ja loput 5% muita metalleja) tai jotain vastaavaa metalliyhdistettä. Ainakin lavan väri vastaa monel-metallin väriä. Lavan lyöntipinta on sileä, smooth face, mikä yhdessä muiden seikkojen kanssa ajoittaa mailan aikaan 1905-1910.

 

James Gourlay smooth face iron

Naisten smooth face iron. Lavan on takonut James Gourlay, Carnoustie. Pieni kuu-tähti-merkki kertoo, että maila on aivan uran alkuajalta, 1900-luvun ensikymmeneltä. Mailan on koonnut ja myynyt klubipro C. Leigh joka toimi prona Windermeren klubilla Cumbriassa, Pohjois-Englannissa 1902-11. Mailassa on sileä lyöntipinta (smooth face), mikä oli sääntö 1800-luvulla. 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä otettiin käyttöön urat ja muut merkinnät lyöntipinnassa. Lievästi pyöristetty lavan takaosa. Maila on hyväkuntoinen esimerkki 1900-luvun alun mailasta. Noin 1905.

     

Tiedustelut

Golfantiikki / Antti Paatola
Kylväjäntie 7
01800 Klaukkala
Finland
p. +358 400 458 520

Yhteydenottolomakkeella suora yhteys sähköpostiini.

 

 

 


John Gray cleek

 

 


Forgan POWF cleek

 


Carruthers cleek

 

 


Carruthers putteri

 


Willie Park mashie

 


MacGregor lofting iron

 

 


Tom Stewart iron

 

 


Gibson driving mashie

 

 


Gourlay smooth face iron