1800-LUVUN PUUMAILAT

Viimeksi päivitetty 22.11.2006 klo 12:30

Tässä osastossa on puumailoja, jotka ovat 1800-luvun puolelta tai aivan 1900-luvun alusta. Silloin puumailoissa oli vielä scare neck- eli splice head-liitos. Kaikki tällaiset mailat on tehty käsityönä. Tässä liitoksessa varsi ja lapa on liitetty yhteen viistoamalla liitoskohta yhteensopivaksi noin 5-10 sentin matkalla. Liitos sitten liimattiin ja vahvistettiin vahvalla punoksella. Tällaista liitosta käytettiin esimerkiksi purjelaivojen mastojen ja raakojen korjauksissa. Teollistumisen myötä vuosisadan vaihteen paikkeilla otettiin käyttöön uudempi liitos, socket head.

Siirtymä vanhasta tekotavasta uuteen ei tietenkään ollut jyrkkä vaan liukuva. Siksi jotkut näistä mailoista on tehty 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Vuosilukua tärkeämpänä kriteerinä pidän mailan tekotapaa.

Päivitän tähän osastoon lisää mailoja aina kun sellaisia onnistun hankkimaan. Näitä mailoja on toki vielä saatavissa huutokaupoissa mutta niiden lukumäärä vähenee koko ajan, samoin hinnat tuntuvat nousevan.

 

Robert Forgan long nose brassie.

Robert Forgan oli yksi kaikkien aikojan merkittävimmistä mailantekijöistä. Hänen aikakautensa oli 1800-luvun jälkipuolisko. Lisätietoja Robert Forganista löytyy sivujen kohdasta Historia/Merkkihenkilöitä.

Tämä long nose brassie on vuoden 1875 paikkeilta. Sen lavan päällä, kruunussa, on POWF-leima ja R.Forgan leima. Nämä leimat ajoittavat mailan melko hyvin. Walesin prinssin POWF-leimaa hän ryhtyi käyttämään vuoden 1865 paikkeilla toimitettuaan sitä ennen mailat silliselle Walesin prinssille. Robertin poika tuli mukaan firman toimintaan vuonna 1881 jolloin nimikin muuttui uuden nimen ollessa R.Forgan&Son.

Mailan varsi on noin 42,5 tuumaa mitattuna lavan kannasta ja lavan pituus on noin 5 tuumaa. Mailan lapa on lievästi kovera ja sen lofti on noin 13 astetta ja se on selvästi suljettu. Tämä johtuu siitä, että mailan varsi on hyvin löysä ja svingatessa lapa aukeaa melkoisesti. Löysä varsi ja suljettu lapa aiheuttavat sen, että osumahetkellä lapa on kohtalaisen suorassa aiottuun lyöntisuuntaan nähden.

Mailan lapa on mustaksi värjätty ja se on uskoakseni persimmonia. Se toki saattaa olla jotain hedelmäpuutakin, omena-, päärynä tai luumupuuta. Pohjassa on messinkilevy ja lyöntipinnan ja pohjan kulmaa suojaa epätavallisen paksu (noin 6 mm) pässinsarvesta tehty suoja, 'slip'.

Mailan erikoisuus on että siinä on Ben Sayersin varsileima. Ben oli kuuluisa pelaaja ja golfopettaja North Berwickissa, Skotlannissa. Hän aloitti pelaamisen vasta vuonna 1873, 16-vuotiaana ja oli kahden vuoden päästä jo mainio pelaaja sijoittuen neljänneksi ammattilaiskilpailussa. Ben Sayers on oletettavasti jossain vaiheessa korjannut mailaa asentamalla siihen uuden varren.

 

F.K.Weir scare neck brassie

F.K.Weir Scare neck spoon. Mailan tekijä toimi Bowdon Golf Clubin prona vuosina 1894-1919. Klubi sijaitsi Liverpoolin lähellä, nykyään ko. kenttää ja klubia ei enää ole. Mailassa on 1800-luvulle tyypillinen liitos, jota kutsutaan nimellä splice head tai scare neck. Sitä käytettiin aina vuosisadan vaihteeseen jolloin mailanvalmistuksen teollistuessa siirryttiin teollisesti helpompaan socket head -liitokseen. Mailan grippi ei ole alkuperäinen. Mailassa on messinkilevy suojaamassa lavan pohjaa pahoissa paikoissa. Tällaiset suojat otettiin käyttöön joskus 1860 paikkeilla. Maila on 1800-luvun lopulta.

 

T.Allan Scare neck brassie

T Allan scare neck brassie. Mailan on tehnyt T Allan, klubipro joka työskenteli vuosisadan vaihteesta lähtien parilla eri kentällä Glasgowissa, ensin Caledonian Clubilla ja vuodesta 1910 Alexandra Park klubilla. Mailassa on scare neck-liitos jollainen oli käytössä kaikissa puumailoissa aina vuosisadan ensimmäiselle vuosikymmenelle asti. Tällöin sen syrjäytti helpommin teollisesti tehtävä socket-liitos. Mailassa on varsileima. Maila on 1900-luvun alusta, noin 1900-05.

 

     

Tiedustelut

Golfantiikki / Antti Paatola
Kylväjäntie 7
01800 Klaukkala
Finland
p. +358 400 458 520

Yhteydenottolomakkeella suora yhteys sähköpostiini.

 

 

 


Robert Forgan long nose brassie vuodelta 1875


Robert Forgan long nose brassie vuodelta 1875


Robert Forgan long nose brassie vuodelta 1875

 


Weir splice head brassie

 


Allan scare neck brassie